Koja je moja tiha snaga? Pada mi na pamet više mogućnost s ovog popisa – osim strpljenja. To doista nije moja snaga. Ali nježnost, nježnost je jedna od mojih snaga, i stoji tu, uz bok upornosti i smislu za mjeru. Mislim da je važno imati nježnost u odnosu prema sebi – za mene je to taj mali životni amaterizam koji sam nedavno stavila i u pjesmu – ali i prema svojoj nutrini, propustima, idealima, pogreškama, željama za koje drugi misle da nisu moguće… U životu sam često morala biti nježna prema sebi jer se događalo da meni bliske osobe ne razumiju do kraja moje životne izbore. Ta nježnost mora, naravno, izlaziti van. Ona je iznimno važna i ključna za mene i kao izvedbenu umjetnicu, u svojem radu na sceni, ali i u interakciji s kolegama i svima drugima, za mene kao pedagoginju i voditeljicu raznih radionica, za muzikoterapeutkinju i autoricu.

Nježnost se često smatra slabošću i često se događa da, kada nekome pokažeš nježnost, shvatiš jeste li na istoj razini. Ako drugome pokažeš nježnost, brzo možeš shvatiti trebaš li je zaštititi prema toj drugoj osobi ili je u potpunosti otvoriti. Tko prepozna nježnost kao svjetlosnu točku, kao ideju u kojoj se sukobi mogu eliminirati kako sa sobom, tako i s drugima, kao prostor u kojem se neke neugodne istine, ideje i riječi mogu izreći shvaća da je nježnost taj začin koji nas povezuje. Nježnost čini razliku u pristupu sebi, drugima i komunikaciji, a s obzirom da je tako rijetka, sjaji poput krijesnice koja osvjetljava put. Nije jednostavno držati se nježnosti, pogotovo danas u svijetu u kojem živimo, ali ako je uspiješ sačuvati, može biti jedan veliki mišić na svakom dijelu tvojeg tijela i duše.

Melita

Nježnost je osjećaj koji čini tihu snagu. Jer voda nježno svrdla svoj put i u najtvrđoj stijeni. Budi kao voda. Budi kao Kala.