Tko je Kala?

Kada bi imala rod, bila bi žena.
Kada bi bila riječ, bila bi lijepa.
Kada bi bila osmijeh, širila bi se.
Kada bi bila zagrljaj, pružila bi utjehu.
Kada bi bila ljubav, bila bi beskrajna.
Kada pomisliš da je blaga, znaj da jest.
Kada pomisliš da je zato slaba, zapitaj se.
Jer da je zaustaviš, uvijek bi pronašla put.
Da je zatvoriš, nježno bi prošla kroz zidove.
Kada bi imala glas, tiho bi se čula daleko.
Kada osjetiš nemoć, zagrlila bi te.
Kada ne vidiš, osvijestila bi te.
Kada ti je potrebno, vratila bi te izvoru.
Ona je Kala.

Blaga negazirana prirodna mineralna voda.
Snagom nježnosti odražava iskonsku, nježnu snagu u nama.
Snažna kao voda. Nježna kao Kala.

Povijest Kale

Izvor Apatovec skriven je u gustim šumama i okružen pitomim, zelenim brežuljcima Kalnika, zaštićen od svih vanjskih utjecaja i onečišćenja. Odatle i naziv voda Kale i Kalničke, koje pronalaze put do mnogih ljubitelja čiste izvorske vode.

Iako postoje legendarne priče da se izvor koristio još u rimsko doba, a potom i kako se austrougarski vojnik Martin Vrbanc 1809. oporavio od neobične groznice samo pijući "Kalničku", najpouzdaniji je podatak koji kazuje kako je u proljeće 1842. ravnatelj šume Durst otkrio izvor vode u blizini sela Apatovca u Hrvatskoj. Lokalne vlasti odmah su nakon pronalaska naložile postavljanje ograde oko bunara i uzimanje uzoraka vode za analizu, kako bi se dobilo stručno i službeno mišljenje o njegovoj namjeni i korištenju.

Izvorište je planina Kalnik, smještena na sjeverozapadu Hrvatske. Proteže se četrdesetak kilometara od istoka prema zapadu, široka je desetak kilometara i poznata je po izvorima ljekovite mineralne vode. Možemo se pohvaliti da je očuvana kvaliteta izvora tiha snaga voda Kale i Kalničke.

Dajemo glas Tihoj snazi jer i tihi glas čuje se daleko.

Predstavljamo vam priče stvarnih ljudi, koji su pronašli unutarnju, tihu snagu i spremni su je podijeliti sa svijetom. Pročitajte te priče i nadahnite se!

Priče Tihe Snage icon